Nordlendingene får ikke nok av denne bilen

Vi har solgt 200 biler på seks måneder! Jeg tror det er fordi den er like robust som nordlendingene selv.

Glenn Tore Harila, daglig leder i Harila AS, snakker om bilen som har tatt nordlendingene med storm. På seks måneder har den tradisjonsrike bilforretningen med avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Alta, Hammerfest og Vestre Jakobselv solgt nesten 200 eksemplarer av den nye generasjonen RAV4 fra Toyota. Den står faktisk for halvparten av bilsalget.

Harila mener noe av årsaken er at bilen er som skodd for nordnorske forhold, den er robust, den er Gore-Tex, allværsjakke og piggsko i ett. Omtrent som nordlendingene selv. Vi tar jo på oss sko som passer for gruslagte veier og dårlig vær. Sånn er det med denne bilen også, den er bunnsolid og har rett og slett slått vanvittig godt an, sier vadsøværingen, og legger til: Vi er jo litt overrasket over etterspørselen, selv om vi vet at RAV4 er populær her nord.

På vinteren kan snøskavlene bli så høye at du må krype over dem, og bakken så glatt at pub til pub-skoene må vike for broddene. Da er en høy bil med firehjulstrekk akkurat det du trenger. Og det vet flere og flere. Faktisk så mange at RAV4 ligger over 30 prosent foran neste bestselger på listen. Med en så høy bil har du oversikten og slipper å stå fast i gata. Ikke noe problem å kjøre til hytta i mørket heller, sier Harila.

Sterk merkevare

RAV4 er en del av Toyota-familien, men samtidig nesten som en egen merkevare. Folk assosierer ikke bilen med Toyota, men med RAV4 alene. Selv de 60 prosentene av folk som IKKE interesserer seg for bil, kan tenke seg bestselgeren. Flesteparten av oss er nemlig mer opptatt av design og farge, enn hvordan bilen ser ut under panseret.

Mange sier til og med at de godt kan tenke seg en RAV4, men IKKE en Toyota. Det viser bare hvor fin den er, ler han, samtidig som han kan fortelle at hvitt er trendy igjen: Hvit perlemor slår godt an for tiden, selv om det er sølv og mørkegrå vi selger mest av.

RAV4 er en ny generasjon bil, og en ny utgave skal alltid også være en bedre utgave av seg selv. Til og med tegningene av bilen er helt nye. Vi tror at designet og utseendet appellerer til folk, den kommer i masse varianter og farger. Den har fine linjer, og er en veldig pen bil! Og så er den bygd på en sånn måte at den er god å kjøre, den har mindre lyd, støy og vibrasjoner. Kjøreegenskapene er kraftig forbedret, som vi sier på bilspråket.

Lader seg selv

RAV4 er en fullhybrid bil, med både elektrisk motor og forbrenningsmotor. Det betyr at den lader seg selv og har lavt forbruk av bensin. Perfekt for lange distanser og store temperaturendringer, sånn som vi har i Nord-Norge. Selv om motoren er kraftig, bruker den 20-25 prosent mindre bensin enn tidligere generasjoner gjorde. Halvparten av tiden er den elektriske motoren med på kjøreturen. Når bremseenergien gjenbrukes reduseres CO2 utslippene med rundt 30 prosent, påpeker Glenn Tore Harila.

Får ikke nok brukte inn

Du kan «bygge bilen» på nett, det er nesten som å designe et nytt kjøkken. Du kan ha en blå farge nede på bilen, svarte «overskap» oppe, du kan gi den et røft utseende eller noe italiensk, mykt lekkert beige skinn på setene. Alt er mulig, forteller Harila om bilen med en pris fra 410 000,- kroner for tohjulstrekk, og fra 451 200,- med firehjulstrekk. Vår opplevelse er at RAV4 passer til alle, den er ikke for stor og ikke for liten. Du får plass til barnevogna, handleposene og svigermor. Selv om du kanskje må ta scooteren på hengeren, sier Glenn Tore Harila, som har et lite «hjertesukk» og oppfordring å komme med. Vi kan ikke få nok brukte inn, de er så populære. Har du en brukt RAV4 hjemme? Da må du ringe meg.